Alt Produkty na rybiki Wybierz produkt Skuteczne preparaty, pułapki lepowe, płytki fumigacyjne na wszystkie rodzaje rybików. Alt Produkty na pluskwy, prusaki, karaluchy Wybierz produkt Sprawdzone preparaty na owady biegające, pluskwy, prusaki, karaluchy i inne. Alt Produkty na mole Wybierz produkt Sprawdzone odstraszacze, lepy na mole spożywcze i odzieżowe, marek VACO oraz GOODSHOT. Alt Produkty na myszy i szczury Wybierz produkt Sprawdzone trutki, zatrute ziarna i granulaty, pasty,pułapki,lepy na szkodniki i gryzonie.

na mole

Omacnica spichrzanka, mklik mączny, mklik próchniczek, mklik daktylowiec. Pyralidae – to nazwy wybranych szkodników należących do rodziny omacnicowatych. Gatunki te charakteryzują się wydłużoną budową ciała i skrzydłami w zarysie trójkąta. W cyklu rozrodczym samica składa od dwustu do czterystu jaj w pobliżu pokarmu i ginie. Z jaj wykluwają się larwy, które pożerają ogromne ilości pokarmu. Wydostają się na zewnątrz skażonego pożywienia i przepoczwarzają się w ustronnym miejscu.

Same motyle nie żywią się pokarmem, ale są niebezpiecznym ogniwem przenoszenia jaj szczególnie w magazynach, sklepach wielkopowierzchniowych, obiektach produkcyjnych itp.

Mole spożywcze to poważne zagrożenie dla żywności. Larwy najczęściej żerują w produktach pochodzenia zbożowego, mąkach, kaszach, otrębach ale też w owocach, grzybach, ziołach, kakao, orzechach i wyrobach cukierniczych.

Produkty i półprodukty zaatakowane przez szkodniki są zanieczyszczone ich odchodami. Zmienia się ich smak, zapach i nie nadają się do spożycia lub dalszej obróbki.

Najlepszym sposobem na wyeliminowanie moli spożywczych jest pozbycie się skażonych produktów i dbałość o czystość. Ważna jest także profilaktyka. Należy unikać dużych zapasów produktów, stosować szczelne opakowania oraz monitorować obecność szkodników za pomocą pułapek.

– VACO

Jak walczyć z molami? Najważniejsza jest higiena. Czystość w obiektach to podstawowa zasada, dzięki której unikniemy problemów. Dbająć o porządek w miejscach przechowywania towarów ograniczamy molom dostęp do pokarmu. Produkty należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Utrzymanie niskiej wilgotności i temperatury przechowywania produktów ma dwojakie znaczenie. Uniemożliwia rozwój szkodników i przedłuża przydatność towarów do spożycia.

Zapełnione pułapki na mole potwierdzające skuteczność

Brak produktów w tej kategorii

DO KASY

Wybierz swój pierwszy produkt

Twoje konto

Twoje konto

Brak konta?
Załóż konto