na mole

Omacnica spichrzanka, mklik mączny, mklik próchniczek, mklik daktylowiec. Pyralidae – to nazwy wybranych szkodników należących do rodziny omacnicowatych. Gatunki te charakteryzują się wydłużoną budową ciała i skrzydłami w zarysie trójkąta. W cyklu rozrodczym samica składa od dwustu do czterystu jaj w pobliżu pokarmu i ginie. Z jaj wykluwają się larwy, które pożerają ogromne ilości pokarmu. Wydostają się na zewnątrz skażonego pożywienia i przepoczwarzają się w ustronnym miejscu.

Same motyle nie żywią się pokarmem, ale są niebezpiecznym ogniwem przenoszenia jaj szczególnie w magazynach, sklepach wielkopowierzchniowych, obiektach produkcyjnych itp.

Mole spożywcze to poważne zagrożenie dla żywności. Larwy najczęściej żerują w produktach pochodzenia zbożowego, mąkach, kaszach, otrębach ale też w owocach, grzybach, ziołach, kakao, orzechach i wyrobach cukierniczych.

Produkty i półprodukty zaatakowane przez szkodniki są zanieczyszczone ich odchodami. Zmienia się ich smak, zapach i nie nadają się do spożycia lub dalszej obróbki.

Najlepszym sposobem na wyeliminowanie moli spożywczych jest pozbycie się skażonych produktów i dbałość o czystość. Ważna jest także profilaktyka. Należy unikać dużych zapasów produktów, stosować szczelne opakowania oraz monitorować obecność szkodników za pomocą pułapek.

– VACO

Jak walczyć z molami? Najważniejsza jest higiena. Czystość w obiektach to podstawowa zasada, dzięki której unikniemy problemów. Dbająć o porządek w miejscach przechowywania towarów ograniczamy molom dostęp do pokarmu. Produkty należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Utrzymanie niskiej wilgotności i temperatury przechowywania produktów ma dwojakie znaczenie. Uniemożliwia rozwój szkodników i przedłuża przydatność towarów do spożycia.

Zapełnione pułapki na mole potwierdzające skuteczność

Aktywne filtry

DO KASY

Wybierz swój pierwszy produkt

Twoje konto

Twoje konto

Brak konta?
Załóż konto