Przy zamówieniach powyżej 99 zł wysyłka kurierem gratis!

Cena
zł  – 
  • 4zł
  • 17zł
Działa na

Karaczany

Morfologia

Owad wielkości sięgającej 65 mm. Samce mniejsze od samic. Ubarwienie przedplecza jasnobrązowe z dużą czarną plamą, a tułowia brązowo-czarne. Posiada długie nogi z kolcami, dzięki którym potrafi szybko się przemieszczać. Mimo dużych skrzydeł nie potrafi latać.

Biologia

Są wszystkożerne – jedzą pokarm pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego.
Samica składa jaj, z których po upływie 3-4 tygodni wylęgają się nimfy o wielkości 7 mm i kolorze ciemnobrązowym. Czas całkowitego rozwoju to 9-12 miesięcy. Osobniki dorosłe żyją 6-7 miesięcy. Aktywność wykazują nocą oraz po zmroku.

Występowanie

To owad występujący w Ameryce Środkowej i Południowej, zwłaszcza na terenie Brazylii. Żyje w ściółce. Miejsca szuka zawsze w pobliżu pożywienia.